onsdag 12 januari 2011

En solburgare från Californien lyser upp i magen

Så här såg inte hamburgaren ut som jag åt i helgen. :) Den här är betydligt nyttigare! "Sun Burger" från "Ani Phyo's Raw Food Kitchen". Mycket fibrer gillas av magen! Kolla in den boken.




Ha det bäst!

Henrik

- Posted using BlogPress from my iPhone

lördag 8 januari 2011

Blev det någon rå mat på julbordet?

Sedan jag fick barn har mitt engagemang för både raw food och skrivande kommit av sig en hel del. Det kändes som livet började om när Leo Liten valde att komma ut hela 8 veckor för tidigt. Lite omtumlande och helt fantastiskt. Nu börjar livet landa igen och jag har äntligen en längtan efter att hitta tillbaka lite till det som är jag och det som jag brinner för.


För att kickstarta vårt nya år och hitta tillbaka till den kost vi vet är det bästa vi kan ge våra kroppar, börjar vi med ny raw food-regi i vårt kök på måndag den 10 januari (i övermorgon). Vi kommer nu att införa att 2 av dagens 3 huvudmål ska vara raw food. Vi lämnar en liten öppning för att även laga varm vegetarisk mat en gång om dagen, sedan får vi se vad vi har lust med. Så nu kommer det att bli mer livat här på bloggen igen.

Fram tills dess vill jag gärna dela med mig av ett par recept som vi komponerade till julbordet. De funkar även nu efteråt, med råvaror som är i säsong nu i vinter.

Annorlunda rödkålssallad
1/4-1/2 Rödkålshuvud
2 apelsiner
1 granatäpple

Ev:
1 avokado
1 näve valnötter

Vinägrett:
Kallpressad rapsolja
Äppelcidervinäger
Senap (eller krossade senapsfrön om du vill vara helt rå)
Honung
Salt och peppar

Strimla rödkål med osthyvel. Skär skalet av apelsinen och skär i ganska små bitar.
Dela granatäpplet i två halvor och slå ut kärnorna med baksidan av en träslev över en skål.

Gör en vinägrett med en del vinäger och två delar olja. Smaksätt med senap(sfrö), honung, salt och peppar. Den ska bli rätt stark för att ge god smak. Prova dig fram tills du har en smak du gillar. Den ska smaka rätt mycket vinäger, det kräver kålen. Blanda alltsammans och låt gärna stå några timmar för att riktigt dra åt sig smakerna. Om salladen är ett tillbehör kan du sätta punkt här, men om du vill ha den som en hel måltid tillsätt avokado och valnötter när det är dags att servera.


Snabb vintersallad med smak av clementin
Morötter
Röda äpplen
Clementiner
Solroskärnor

Vinägrett på olja, citron eller vinäger, salt och peppar

Finriv morötterna och äpplena i matberedare. Jag använder ungefär hälften av varje, men smaka dig fram efter sötman på just dina äpplen till vad som passar dina smaklökar. Skala och dela clementinklyftorna i 2-3 delar var. Blanda ner clementinbitar och solroskärnor. Häll lite olja och citron över. Smaka av med salt och peppar. Klart! Med matberedare tar den här perfekta lunchrätten bara några minuter att göra!

Må så gott i vintermörkret och lys upp din dag med härligt solfärgade citrusfrukter i salladerna!

//Jessica