söndag 25 oktober 2009

Tillbaka till 100% Raw - hur gick det?

Att komma tillbaka till 100% Raw gick ju i en handvändning! Mycket tack vare att vi hade en färdig meny och shoppinglista. Resultatet var faktiskt så bra att jag bara fortsätter. Dock är jag inte 100%, det blir någon kaffekopp ibland och vid sociala sammanhang avviker jag, både för enkelhetens skull och för att jag inte ska känna mig inlåst i min kost.

På två veckor har jag nu:
  • Gått ner tre kilo
  • Nästan blivit av med ett eksem som jag haft sen i somras
  • Blivit SÅ pigg! Jag sover max 7 timmar av mig själv och bara VILL gå upp fast det är mörkt.
  • Är jag bara sugen på rå mat, inga mack-cravings eller annat än så länge

Det var spännande att prova menyn från "The Garden Diet". Den var väldigt annorlunda från programmet från Alissa Cohen, som jag följde första gången jag provade att leva på 100% Raw Food. Jag älskar enkelheten i den jag följer nu. Jag dras till "simple living" och det är verkligen detta.

Dagen börjar oftast med apelsinjuice. Om man vill utblandat med någon annan frukt till en smoothie, t ex banan. SÅ gott!! Till lunch äter man en större måltid med grönsaker och avokado eller nötter och till middag blir det återigen ofta något mer drickbart, t ex nötmjölk eller en melondrink. Mellan målen snackar man på frukt, och om man inte vill gå ner i vikt, även nötter. Att laga mat med dessa menyer känns inte som en stor grej, utan går ofta väldigt snabbt och smidigt. Jag gillar att tillreda min lunch på morgonen och det går ju bra när man kan göra det snabbt med ett fåtal ingredienser.

Storm och Jinjee betonar också vikten av att röra mycket på sig när man äter Raw Food. Jag försöker få i mycket vardagsmotion som att cykla till jobbet, promenera, solhälsningar (yoga) etc men har även satt nya mål för min träning. Nu ska jag vara på gymmet 2 gånger i veckan! Bäst att outa det här, så att det är fler än jag som vet om. Det blir svårare att slarva då...

Vad är det då jag vill med mina program, kanske någon undrar?
Jo, jag är väldigt nyfiken på vem jag skulle vara om jag hade en perfekt hälsa. Hur skulle jag se ut, hur skulle jag må, vilken energi skulle jag ha, hur mycket sömn skulle jag behöva? Vår näringsvärld idag kretsar mycket runt RDI och sådana saker. RDI, (=rekommenderat dagligt intag), som myndigheterna går ut med, är baserat på vad som krävs för att kroppen inte ska bli sjuk, alltså någon slags miniminivå av vad du ska äta för att hålla dig över vattenytan. Där vill inte jag vara, jag vill flyga uppe bland molnen! Och jag vill göra det naturligt. Tillsatser och döda djur är inget för mig.

Rawfood-resan fortsätter med sikte mot molnen.

Ha det inte bra, ha det bäst!
//Jessica

fredag 23 oktober 2009

Sojamjölk - inte hälsosamt?

Innan du provar sojamjölken från förra inlägget, läs även detta så att du kan ta ett mer informerat beslut.

Fick en intressant kommentar till det förra inlägget:

Bloggaren Henrik (sju sorters kakor) skrev: Jag skulle direkt avråda från sojamjölk och framförallt rå sådan då den är direkt ohälsosam. De enda sojaprodukter jag använder är fermenterade.

Måste erkänna att jag inte är särskilt insatt i effekterna av soja och sojamjölk. När jag äter Raw Food använder jag det inte och när jag inte gör det drar jag mig för att köpa något som är så processat och står sig i ett år! Därav är jag rätt så okunnig. När jag dock fick ett recept med vid köpet av min nya blender, blev jag nyfiken på att prova att använda det i min matlagning. Kan jag göra det själv känns det bra, tänkte jag.

Henrik, kan du upplysa mig och läsarna lite mer om vad som gör sojamjölk ohälsosamt, och varför det är ännu dåligare när den är rå? Det skulle vara väldigt intressant.

Under tiden ska jag ge mig själv en läxa och läsa på lite mer. Har med ett halvt öra lyssnat på debatten om genmodifiering, men trodde att vanlig soja, som inte är modifierad är ok.

Vad säger ni andra? Vad tycker ni om soja? Är det bra eller dåligt och av vilka anledningar? Upplys och lär mig och andra läsare!

/Jessica

torsdag 22 oktober 2009

Nötmjölk på 2 minuter utan att sila

Jag är kär i min nya blender! Den har ett fruktfilter som jag nu har upptäckt att det går utmärkt att göra nötmjölk med. Och det går jättefort. Har nu gjort all möjlig mjölk: Cashewmjölk, mandelmjölk, paranötmjölk och hemgjord sojamjölk.

Blendern heter Philips HR 2074.


Det finns säkert flera bra Blenders med denna typ av funktion. Känner du till någon så lägg gärna till en kommentar här nedanför. Har du testat flera så berätta vad du tyckte och diskutera med andra. (Om någon svarar, men snälla, gör det, det blir så mycket mera givande då!)

Här kommer ett par enkla grundrecept:

Nötmjölk

6-8 dl vatten - jag föredrar ett filtrerat (så att jag vet att det är rent från otäcka saker som klor och lut och radon)

2-2,5 dl nötter (mandel, cashew, paranötter etc)

Välj vattenmängd beroende på hur "fet" mjölk du vill ha. Om du är osäker, börja med mindre mängd och späd i efterhand om du vill att den ska vara mer åt lättmjölk-hållet


Gör så här:
Dela upp nötterna i 2-3 delar och kör en sats i taget. Testa dig fram beroende på hur stort fruktfilter du har. Ta hälften eller en tredjedel av ingredienserna, lägg nötterna i fruktfiltret och kör. Blir det inte bra, ta lite mer vatten. Kör tills nötterna är helt finfördelade och vätskan inte längre blir mer färgad eller stiger. Häll av, ta ur nötmassan och kör vidare. Om du redan tagit allt vatten du vill ha i men har mer nötter kvar, kör med redan färdig mjölk.

Smaka av och se om du vill söta med t ex dadlar eller honung. Om du vet redan från början att du vill ta i dadlar, lägg med dem redan bland nötterna, så slipper det bli skalrester i mjölken.

Använd nötresterna i en dressing eller mousse till exempel. De står sig ett par dagar i kylen. Nötmjölk står sig några dagar i kylen. Om det börjar lukta surt eller ofräscht är det dags att slänga. Min gissning är dock att den är mest fylld med näring precis när du gjort den.

Du kan givetvis göra dessa recept även om du inte har en blender. Då gör du istället så att du tar 1/3 av vätskemängden i taget och mixar alla nötterna i. Sedan silar du i silduk och trycker ut mjölken. Lägg tillbaka i mixern igen och upprepa två gånger.


Sojamjölk

80 g sojabönor

6 dl vatten

Något att söta med: Dadlar, honung etc

En blender med fruktfilter


Gör så här: Blötlägg i 4 timmar. Häll sedan sojbönorna och blötläggningsvattnet i fruktfiltret som du redan monterat i blendern. Kör med fullt ös tills det inte verkar bli mer färg på vätskan och nivån inte längre stiger. Häll över mjölken i en annan behållare. Ta ur fruktfiltret och bönresterna. Rengör och häll sedan tillbaka mjölken och mixa med det du valt att söta med.

I grundreceptet ska man efter att man mixat koka upp sojamjölken och tillsätta socker. Jag som just nu bara äter rå mat har inte testat det. Kanske blir det bättre? Jag tyckte inte att sojamjölken blev så god, men tänker mig att den kommer att fungera bra om jag tillsätter andra ingredienser, som jag annars skulle ha gjort med en köpt sojamjölk i t ex choklad- och banansmoothie. Den som testar eller har testat att göra kokad hemlagad sojamjölk? Skriv gärna och berätta hur du tyckte den var.


Snart kommer också ett inlägg om hur det gick att komma igång med Raw Food igen. Att sammanfatta sådana saker har ännu inte visat sig vara min starkaste sida. ;) Jag kan dock säga så mycket som att det gick så bra att jag bara fortsätter! Det var tänkt att vara en vecka, men nu blir det följetong igen. Jag kommer att avvika lite i helgen, då det både är kalas och namngivning med familjen, men i övrigt kör jag på nu! Gick ner 2,2 kilo första veckan och det, liksom att min hy och ett eksem jag haft sedan i somras förbättrades enormt på bara en vecka, driver mig vidare. Jag VILL ha en perfekt hälsa, är så nyfiken på vem jag skulle vara när jag håller ut och blir mitt bästa jag!

//Jessica



söndag 11 oktober 2009

Är bloggen död?

Ja, det har ni säkerligen frågat er, om det nu finns någon läsare kvar. Men nu ska det bli liv här igen, i samma takt som vi slutar att äta död mat! Min nya bilring gjord av mackor har jag inga planer på att spara, så här blir det nya tag!

För att komma igång ordentligt igen har vi idag köpt en veckomeny från Storm och Jinjee Talifero och The Garden Diet (Som kuriosa kan nämnas att Jinjee är Erica Palmkrantz kusin, och det var där Erica kom i kontakt med Raw Food). Tänk vad lätt det är att ta nya tag. Ett mail som föreslog att jag skulle testa en veckomeny var allt som behövdes, jag bestämde mig direkt! Hur bekvämt som helst, för 10 dollar får du en e-bok med recept för en vecka inkl shoppinglista för 2 shoppingrundor. Du väljer om du vill köra "Weight gain", "weight loss" eller en meny för barnen. Med min mack-mage är det inget snack om vilken meny jag ska ha...

Så i eftermiddags tog vi en tur till vår kära grönsaksaffär som vi inte varit inne i på ganska länge. På vår shoppinglista stod det att vi skulle köpa en hel låda med apelsiner! Och det gick faktiskt att få ett schysst pris när vi köpte så mycket. En låda innehöll 16 kg och den fick vi betala 190 kr för. Det lönar sig att försöka förhandla lite! Testa i din affär. Nu undrar jag om vi verkligen kommer att göra av med 16 kg apelsiner så där i brådrasket, men med frukost nästa dagligen bestående av en knapp liter apelsinjuice per person så lär det väl gå åt en del. Och det ska bli intressant att se om jag verkligen kommer att vilja dricka en hel liter jucie på en gång. Det får morgondagen utvisa.

Vid första anblicken verkar menyn från The Garden Diet mycket enklare att tillreda än den vi följde från Alissa Cohen. Menyn är mer simplistisk. Apelsinjuice, smoothie med få ingredienser eller enkel fruktsallad till frukost, ett mer "tillrett" mål till lunch, med mycket grönsaker och smoothies eller nötmjölker till middag. Däremellan frukt i så stora lass man själv önskar. Ska man bygga muskler eller gå upp i vikt ska man även "snacka" på nötter.

Häromdagen köpte vi en ny Blender, med fruktfilter. Jag har bara börjat utforska möjligheterna med den, men det verkar faktiskt som att det går att göra nötmjölk med den utan att hålla på att sila!! Provade med chasewnötter idag, och det blev jättebra. Finns även ett recept för att göra sojamjölk i den. Jag har blötlagt sojabönor för att prova. Återkommer med mer rapporter när vi testat mer, men det verkar faktiskt som att göra nötmjölk har blivit något som bara tar någon minut! :)

Köket är laddat med frukter och örter!


Vi hörs snart igen!
//Jessica