torsdag 23 juli 2009

Inspirationskällor och och lite andra funderingar

Hej alla glada!
Okej då, även ett varmt hej till er som inte är lika glada som jag idag...

Jag är så glad för att jag hittat ett spännande nätverk för oss gröningar. Kolla in: http://greenroomsverige.ning.com

Jag har tidigare skrivit om att det bästa sättet jag hittat för att hålla min motivation för rå mat uppe är att prata med likasinnade och inspireras av dem som går samma väg. Detta verkar vara den perfekta nätplatsen i Sverige för detta!

Vill också passa på att tipsa om att Erica Palmkrantz har en långhelg med Raw Food och Yoga tillsammans med Sam Aziz 17-20 september. Det är så synd att det sammanfaller med min systersons namngivning. Jag hade verkligen velat åka. Jag kommer definitivt följa med en annan gång.

Det är lite skralt med inlägg från oss för tillfället. Vi har semester. Och det blev visst semester i mer än ett avseende, semester från Raw Food hade jag inte planerat, men det bara hände någonstans på vägen. Här sitter jag drickandes kaffe och äter Carte D'or Stracciatella medan jag skriver, hur gick det till?!! Jag kanske har haft semester för länge, för jag som brukar vara så perfektionistisk och slå på mig själv när jag gör "fel" bara rycker på axlarna och säger "C'est la vie". Jag ska efter semestern försöka komma fram till vilken balans jag vill ha i min kost, hur många procent som ska vara Raw Food, just nu har jag ingen aning och allt bara flyter.

Vad tycker du är lagom? Ska man vara 100%:are eller ingenting, eller är det ok med en blandning av olika typer av kost? Skriv och berätta hur din balans är idag och hur din perfekta kost skulle se ut. Hur blir både kroppen och själen lycklig på en gång?

/Jessica

lördag 11 juli 2009

5 tips för att introducera raw food i familjen

När vi börjar intressera oss mer för kost och hälsa blir det lätt så att vi tar till oss mycket information, helt enkelt för att vi vill lära oss. Vi läser böcker, pratar med likasinnade, söker på internet, går på seminarier och kurser med mera. Till vår förvåning kan det få en oväntad effekt.

Efter ett tag märker vi ofta att vi inte har hela vår omgivning med på tåget. Hur spännande vi än tycker det är med raw food och dess inverkan på hälsan, börjar vi inse att våra vänner, nära och kära inte delar vårt nyfunna intresse med samma intensitet. Känns det igen?

Oavsett vilket intresse vi utvecklar, kommer vi att ändra fokus och prioriteringar ju mer vi ger oss in i ämnet. Samma gäller förstås för raw food. Vi börjar därför uppleva svårigheter med att hålla kosten, just för att vi utmanas när vi prioriterar.

Den främsta utmaningen ligger förstås på hemmaplan, i det egna köket. Det är inte alla som har förmånen att ha en partner som också är intresserad av raw food. Istället drar personen ifråga kanske åt andra hållet och vi känner oss motarbetade. Det kan också bli många "bläää" och "vill inte ha" från barn i familjen. Vi kanske behöver laga fler rätter för att tillfredsställa alla vid matbordet.

För att lättare klara en övergång och öka chanserna till att få stöd från familjen, följer här fem tips på hur du kan introducera mer hälsosam kost i hemmet.
  1. Smyg in raw food med efterrätter
    Alla gillar efterrätter och sötsaker, mer eller mindre. Därför är det ett tacksamt sätt att föra in raw food, utan att det märks alltför mycket. Det är populärt bland barn att få pajer, glass, smoothies, chokladmouse med mera, till en smarrig efterrätt eller mellanmål.

  2. Servera sallader och raw tillbehör till maten
    Att servera sallad till den lagade maten är kanske inte så innovativt, men det behöver inte vara den klassiska sallad-gurka-tomat-salladen. Det finns ju så mycket mer vårt glada växtrike har att erbjuda. Experimentera med olika salladssorter, smula ner nötter och frön, testa med frukt som inslag, blanda ner dadlar för sötma. Eller varför inte våga dig på alger i salladen? Mixa olika röror och dressingar att ringla över. Nya smaker inspirerar och ger nya upplevelser som väcker intresse.

  3. Öka mängden raw och dra ner mängden lagat
    Istället för att som brukligt ha sallad till maten, varför inte vända på konceptet och ha lite lagad mat som tillbehör till salladen. Det ökar förståelsen för att sallad och raw food också är mat, samtidigt som vi inte behöver känna den där klumpen av mättnad. Istället får vi uppleva en lättare mättnadskänsla som är betydligt behagligare än en "paltkoma" med tupplur på soffan som resultat.

  4. Gör en raw rätt per dag
    Allt eftersom attityden till raw food blir bättre i hemmet och familjen lär sig att det både är gott och att det mättar, kan du börja införa att göra en raw rätt per dag. Det enklaste att börja med är frukosten. En grön smoothie eller en fruktgröt med lite nötter brukar inte vara ett för stort steg, vare sig för barn eller respektive. Skicka med barnen raw mellanmål till skolan för att hålla koncentrationen uppe. Glöm inte att ta med till dig själv på jobbet! Lite dadlar och naturella nötter gör susen framåt eftermiddagen.

  5. Låt familjen vara med och laga
    Deltagande är alltid poppis. Speciellt om du har barn. De gillar att rulla bollar eller forma saker med händerna. Varför inte låta dem ta del av att blanda röror/sallader och hantera råvarorna, så att de lär sig vad saker och ting är? Män gillar som bekant tekniska prylar, så sätt en mixer i handen på dem och låt dem bli rörornas mästare! =)
Framför allt, ha kul! Avdramatisera raw food och ha roligt i köket. Det hjälper sällan att vara för allvarlig när vi vill introducera något nytt. Russin är väldigt nyttiga och ger bra energi, men vi behöver inte se ut som dem i ansiktet. =)

Vilka fler tips har du? Bidra gärna med dina egna idéer i kommentarerna, så våra läsare kan ta del av dem och få nya perspektiv.

/Henrik

torsdag 9 juli 2009

Skräpmat eller Superfood: Vad är din hälsa värd?

En fråga som vi ofta får är: Är det inte dyrt med raw food? Vi har varit inne på det här förut, men jag inspirerades att ta upp det igen. Det var efter att ha läst följande citat från Jinjee Talifero. Jag vill därför gärna dela med mig av det som jag själv känner i den här frågan. Varsågod, Jinjee:

"You hear people express joy at finding really cheap food. – Wow! That is such a foreign concept to me. Yay, I get to put the cheapest food possible in my body! Weird! But I guess I am the weirdo because I do not spare expense to put the best possible fuel in my body.

It is like seeing wealthy people eating at McDonalds! Why, if you are wealthy, would you eat at a garbage food outlet? Why, if you have the money, do you buy a toxic home? Some people have no choice. But for those who do, the choice should be clear." -- Jinjee Talifero --

Alltså, är du värd att äta det bästa för din kropp? Om du har ett val, varför inte välja det som ger dig mest näring, energi och hälsa?

/Henrik

Läs andra tankar kring raw food