söndag 26 april 2009

Energi, energi, energi och ännu mer energi

En av anledningarna till att jag dras till raw food är den energi man får av kosten. Jag upplever inte den där blodsocker-jojon längre, just för att jag har en jämn energinivå i kroppen. Tröttheten som brukar smyga sig på mitt på eftermiddagen eller som ett resultat av en tung lunch (känns det igen?) är som bortblåst. Det känns riktigt skönt att slippa. Med den här maten blir jag heller inte sådär dundermätt efter en måltid, eftersom maten är väldigt lätt. Det är en annan typ av mättnadskänsla som till en början känns som "inte tillräcklig". Jag märker att det mer är psykologiskt med mat än jag först trodde. Det är ofta sinnet som vill ha mer, inte kroppen.

Jag äter fler mål under dagen än tidigare och det gör ju också att energin är mer jämn, i kombination med långsamma kolhydrater. Det blir mycket nötter och frukt som mellanmål, varvat med lite dadlar. Yum!

Frukost då? Vi kör med några varianter, men det är mest fruktbaserat. Ett exempel är en grön smoothie. Va?! Grön?! Ja, precis. Grön som i spenat. Inte äckligt när man blandar med frukt.

Testa den här:

Kör en näve spenatblad tillsammans med några deciliter vatten i en mixer. Hacka ner ett äpple, ett päron och en banan och mixa igen. Kör ner en näve frusna bär av valfri sort. Vi brukar använda antingen mango och ananas eller blåbär och hallon. För att öka fiberinnehållet kan du köra ner lite krossade linfrön och kokos. Den här smoothien mättar ordentligt och du står dig ända till lunchen. Den är hur god som helst – till och med min pappa gillar den!

Ett annat exempel:


All ny energi jag fått gör att jag orkar mer både fysiskt och mentalt. Jag märker att koncentrationen på jobbet håller i sig längre och uthålligheten i min ashtanga-träning har ökat.

Raw food är helt enkelt en suverän källa till energi!

Henrik

På 7:e dagen…

…vilade gud, men inte jag! Känner mig för det mesta fylld av energi när första veckan på raw food närmar sig sitt slut. Är nästan aldrig hungrig heller. Enda nackdelen är att jag har huvudvärk då och då, och väldigt lätt mår illa. Detoxsymptom?

Hur har då första veckan gått? Jag hade ambitionen att skriva nästan dagligen, men den har ännu inte uppfyllts. Än. Det kommer.

Vi började vår raw food-resa med att vara sjuka… Henrik blev sjuk redan innan, och själv blev jag sjuk på eftermiddagen 1:a dagen, tisdag 14 april.. Hade en enorm huvudvärk och mådde extremt illa. Blev liggande hemma onsdag och torsdag. Kändes precis som när jag hade Denguefeber, fast nästan utan feber. Kan man få återfall? Vet någon så skriv gärna och berätta. Henrik hade ont i halsen och var förkyld också, men inte jag. Funderade på om det kunde vara effekter av detoxen, men har svårt att tänka mig att den drar igång så hårt på bara några timmar. Särskilt som jag ätit mycket raw food innan också.

Hur som helst var det lätt att bara äta raw food eftersom jag var hemma dag 2-3. Vi hade redan handlat hem allt vi behövde för att laga de första rätterna, men det blev mest fruktgröt och sallader för min del. Jag gjorde en salladsdressing från Alissa Cohens bok som var helt sagolik. Den om något har jag haft cravings efter! Väldigt enkel, en blandning av olivolja, äppelcidervinäger, honung och salt om jag minns rätt. Henrik tyckte inte alls lika mycket om den som jag. Jag antar att det är något min kropp behöver i den, jag skulle kunna dricka den direkt ur flaskan!

Vi gjorde också en ”lax”paté, baserad på bl a valnötter och paprika och en Pad Thai med squashnudlar. Pad Thai:en har jag provat förut, och då tyckte jag jättemycket om den, men nu mår jag illa av såsen bara jag smakar på den. Undrar varför det blir så. Någon som vet? Reagerar man på för mycket ingredienser blandade? Är det för att kroppen inte är van vid kombinationerna? Ska man äta saker som man mår illa av? Fast jag gör ju det väldigt lätt nu, vet inte om det är för att jag var sjuk, eller om det är processer som startats av den råa maten?

Att man får äta massor av goda desserter med gott samvete är ju helt fantastiskt! Denna veckan har vi gjort en superenkel tårta baserad på valnötter och russin med en fyllning av dadlar och citron. Så enkelt och så gott! Den blev faktiskt ännu godare när den stått ett par dagar och mognat. Ett recept som går varmt hemma hos oss är också Brownies ur Erica Palmkrantz bok ”Raw Food på svenska”. Tack Erica, för det receptet! Det är helt suveränt.

I helgen var jag hemma hos mina föräldrar. Förberedde en liten kylväska med smått och gott för att kunna hålla mig till mitt kostval även där. Gjorde också en sats Brownies för att ha när de andra fikade. Av praktiska skäl gjorde jag den till en rulle och slog in i folie. – En bajskorv i folie, utropade syrran när jag packade upp den. Men hon mumsade glatt när hon fick smaka. Pappa tyckte också den var jättegod. Han blev nog lite nyfiken på Raw Food under helgen. Det verkar ju så lätt att laga till, tyckte han. Så han fick smaka på en massa saker jag lagade. När de andra grillade, firade jag med sallad och champinjoner och lök marinerade i nama shoyu. Tamari och nama shoyu ersätter verkligen behovet av stekt mat för mig. Det får det att kännas väldigt ”lagat” i smaken. Lite trist att inte kunna vara med och grilla, det lockar ju verkligen, men min prioritering nu är hälsan.

Jessica

lördag 25 april 2009

Sushi!

Ojojoj, så gott! Jag blev så sugen på sushi, efter att ha läst recept på detta både i Erica Palmkrantz och Alissa Cohens böcker. Testade en variant med mixad blomkål som ris i norirullar. Den höll dock inte ihop så bra. Det borde vara något kladdigt i riset, konstaterade Henrik. Vi kikade i skafferierna och funderade. Honung vore ju bra, men känns inte rätt i smaken. Till slut kom vi på det uppenbara. Avokado! Det var ju redan avokado i receptet. Varför inte mixa ”riset” med avokadon istället för att lägga avokadobitar i? Det blev jättebra! Ut med det på ett noriark, fyll med gurka, paprika och morot, skär upp och häll på sesamfrön. Doppa i nama shoyu. Njut!

Jessica

Cravings!?

Hur går det med allt man måste avstå från när man bara äter 100% Raw Food? Så här en vecka efter starten tycker vi nog inte någon utav oss att det är särskilt jobbigt. Vi pratade lite om det idag, och kan konstatera att visst blir man sugen på saker, men det går över snabbt. Det som är jobbigast är de inrutade vanorna av ”mys”, när man vill slå sig ner med en kopp kaffe i soffan på morgonen t ex. Det är inte så mycket kaffet som grejen att belöna sig. Ännu känns det inte som det finns en ersättare som duger, men det kanske kommer. Igår ville vi fika, så vi åkte till Henriks favoritställe, Starcups, eftersom han visste att de har färskpressad apelsinjuice. De var dock på väg att stänga, så vi hamnade på Condeco i Linné istället. Där hade de både färskpressad apelsinjuice och ”frozen fruit mix” på menyn. Perfekt! När jag beställde visade det sig dock att apelsinerna var slut, så jag frågade vad det var i den frusna mixen. Frusen frukt, juice och socker var svaret. Jag tog en sådan, men hoppade sockret. De varnade för att den då skulle bli väldigt syrlig. Ok. Inte för mig, som är van och gillar sånt. Tyvärr var också mangon, som jag valde, slut, så till slut blev det en jordgubbsshake. Tror inte att jucien var Raw, men det fick gå. Det var det klart bästa valet på stället i alla fall.

Det vi saknar förutom mysig fika är nog mestadels mackor. Undrar varför det är just det? Jag kan bli sugen på allt möjligt, som stuvade makaroner, eller kebabsås med pommes frites, men det är bara snabba flashar som snabbt går över. Inte alls som när jag var med i viktväktarna och hade cravings som varade i dagar utan att gå bort. Det slutade oftast med att jag åt det jag längtat efter så länge i alla fall. Henrik tror att våra cravings går bort så snabbt eftersom vi hela tiden har ett konstant jämnt blodsocker, och det tror jag att han har helt rätt i. Det är aldrig några starka begär, bara tankar på att unna sig, som tar över för en stund.

Jessica

Gud så gott med Raw Röd Curry!

Vi började testa Raw Food när vi nyss kommit hem från Thailand. Jag saknade alla goda thaigrytor och började klura på om det skulle gå att göra en rå variant. Och det gick alldeles utmärkt! Jag är dock osäker på om currypastan jag använde är helt rå. Hur vet man egentligen om saker är tillagade? Hittar inget på innehållsförteckningen om det, så jag håller tummarna för att de bara blandat kryddor med olja. Om så inte är fallet var det i alla fall värt avvikelsen för den goda smaken! Gjorde en sats igår kväll, som vi hade till lunch idag. Den mår bra av att mogna lite, men går bra att äta som den är också. Det här receptet har jag ju faktiskt hittat på från grunden, så det delar jag gärna med mig av:

Du behöver:
Kokos
Vatten
Ev cashewnötter
Röd currypasta
Nama Shoyu eller Tamari
Asiatiska örtkryddor (fryst förpackning från Findus, finns bland frysta kryddor)

Kör detta till en smet i matberedaren. Jag har bara gjort receptet 2 gånger, så jag kan inte säga att jag vet exakta mängder. Jag tog 1-2 dl kokos och ca 1 dl cashewnötter, en väldigt rågad tesked currypasta och några skak med den frusna kryddförpackningen. En klunk Nama Shoyu, men var försiktig där så det inte blir för mycket. Prova, prova och lägg hellre till mer än ta för mycket från början. Vatten så att det känns lagom, ska bli rätt smetigt, för att bli gott ihop med grönsakerna, tycker jag. Kör en stund med matberedaren när du är nöjd med smakerna, så löser kokosen upp sig rätt bra. Jag har inte lyckats få kokosen att lösa upp sig helt, men det smakar bra ändå.

Tillsätt grönsaker som du tycker är ”thai:iga”. Denna gången tyckte jag och innehållet i mitt kylskåp att det var:
1 salladslök
1 halv gul paprika
1 bit broccoli
Ett gäng sugar snap peas
1-2 morötter
1 handfull orostade jordnötter (fast det är visst ingen grönsak)

Till detta gjorde jag ris på palsternacksrot, bara att skala och köra i matberedaren. Ris behöver inte ta lång tid! Vi packade riset i en separat låda för att det inte skulle suga upp såsen, eftersom vi inte skulle äta förrän dagen efter.

Förra gången hade jag groddar i också, det var också väldigt gott.

Gillar du Thaimat, prova detta!



Jessica

Raw food-resan har börjat!

För ett tag sedan bestämde vi oss för att vi ska prova 100 % Raw Food i 4 veckor. Vi kom i kontakt med Raw Food i höstas, när Erica Palmkrantz presenterade sin nya bok ”Raw Food på svenska” på Dahls Bake Shop vid Lilla Bommen här i Göteborg. De började att laga veckans Raw Food och har fortsatt med det. (Där finns för övrigt shaker, snacks och en underbar bärpaj, för oss som vill äta nyttig rå mat. Gå dit!) Vi lyssnade och smakade, och tyckte det var väldigt spännande, så vi köpte med oss boken hem. Eftersom vi snart skulle åka till Thailand så hade vi fokus på det, och gjorde inte mycket mer än bläddrade i boken.

Sedan tidigare är vi vegetarianer. Jessica sedan 3,5 år och Henrik sedan 13 år (och vegan i 3 av dessa). Vi har också gjort färska juicer och smoothies en hel del och särskilt gillat recepten i Jason Vales bok ”The juicemaster”. Detta verkade vara klivet vidare.

Vad är det då som gör att vi blivit nyfikna och velat prova Raw Food?

Jessica: För mig handlar det mycket om det naturliga. Jag vill äta riktig MAT, inte sådant som tillverkas i fabriker och som skräpar ner min kropp. Jag blir mörkrädd när jag läser på innehållsförteckningar och ser hur lite som egentligen kommer från naturen. Det kan helt enkelt inte vara bra.

Jag har också en stark känsla av att vårt sätt att behandla djur är fel. De är också varelser, som finns här av en anledning. De ska inte bara få finnas i väntan på att bli kött, och behandlas som mat från födelse till död.

Den tredje orsaken är att jag är väldigt hälsointresserad, eftersom jag levt hela mitt liv som ”atopiker”, som läkarna kallar det. Det innebär i praktiken att jag får eksem av sådana saker som vatten, värme, kyla, stress, annan pyskologisk påfrestning etc. Detta har lett till att jag råkat ut för diverse saker som vansinnig klåda som hållit mig vaken hela nätterna, eksem på baksidan av benen så jag inte kunnat sitta ner, eksem i hela ansiktet (den gången fick jag i alla fall ha ett helt säte ifred på fulla spårvagnar!), eksem på hela kroppen på en gång, pollenallergi osv. Enda lösningen från läkarkåren har varit kortison. Så jag har letat vidare själv efter ett sätt att leva som min kropp gillar. Bra kost utan kött, mjölk och gluten samt ett liv i harmoni och balans är det bästa svaret jag hittat hittills. Inte alltid så lätt att leva så, men Raw Food verkar ju perfekt!

Några saker som jag vill uppnå med mitt nya kostval är:
  • Att hjälpa kroppen att återhämta sig och bli giftfri efter några stressiga arbetsår, en denguefeber från i vintras, samt bortopererade cellförändringar.
  • Att nå den vikt som är det ideala för min kropp. Kanske är det 5 kg bort, kanske mer. Vi får se vad kroppen tycker. Jag vill få veta hur min kropp ser ut när den inte får en massa skräp i sig.
  • Att bli av med värk i rygg och höft.
  • Att fortsätta min strävan efter ett liv i balans utan eksem. (Vilket jag faktiskt knappt har nu, bara lite torr hud här och var. Hurra!)
  • Att få varma händer och fötter. Jag är iskall väldigt ofta.
  • Att få tjockare hår, samt sluta tappa hår (har gjort det i massor på sista tiden)
  • Att känna mig lugn och harmonisk mest hela tiden.

Henrik: Jag har väldigt länge varit nyfiken på raw food och har velat gå kurser för att lära mig mer. För mig handlar det om att ha så mycket energi som möjligt för kropp och sinne. Utan energi kan vi inte åstadkomma så mycket här i livet, eller hur? Så tanken på att äta naturlig mat som är full av liv och näring har på något sätt varit lockande. Till och med logisk. Jag har sett mycket ohälsa i min familj och vet hur det kan bli om man inte tar hand om sin hälsa. Där vill jag inte hamna. Det kan vara en bidragande anledning till mitt stora hälsointresse. Men det viktigaste är att jag mår så himla bra!

Mitt intresse för kost och hälsa har hängt med mig i cirka sju år nu, mycket tack vare min första lärare i ashtanga yoga. Han har inspirerat mig mycket och jag har lärt mig massor om de nyttigare alternativen inom den vegetariska kosten. Vi har också diskuterat i timtal om personlig utveckling, ett annat kärt intresse. Inom det området har jag utbildat mig till personlig coach och startade en liten firma vid sidan av jobbet. När jag ville ta steget längre gick jag en starta-eget-kurs med hjälp av Arbetsförmedlingen. Det var på den kursen jag träffade Erica Palmcrantz, som var på gång att starta sitt företag – Palmcrantz Institutet. Vi pratade en hel del raw food redan då förstås och jag blev mer intresserad. Den stora vändningen kom när jag fick se Erica på omslaget av tidningen Hälsa. Det var jättekul att se henne bli uppmärksammad med sin första bok (hon är på gång med en ny bok om efterrätter nu). När jag fick reda på att hon skulle hålla i en introduktion till raw food på ett café i stan, tvekade jag inte att åka dit. Efter den kvällen blev jag riktigt taggad att börja äta raw food, så vi köpte Ericas bok och började göra recept.

Den här bloggen: skriver vi för att hålla motivationen uppe, dokumentera hur det går och för att få kontakt med andra som är intresserade av Raw Food. Givetvis kommer det också att handla mycket om mat, både i text, bild och video.

Skriv gärna kommentarer eller mejla oss! Vi kommer att kasta ut frågor i texterna och vill väldigt gärna ha tips och råd och även frågor från er som läser dessa rader. Du kan också välja att prenumerera på bloggen via RSS.

Henrik & Jessica

PS. Notera att det tog ett tag för oss att komma igång med vår blogg, därför ligger allt vi skrev i början under samma datum.